Z poweekendowych resztek szybko robię pyszną sałatkę. Jest idealna na przekąskę i do pracy

Dodano:
Sałatka jarzynowa Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Sałatka jarzynowa to klasyka polskiej kuchni. Nie robimy jej jednak zbyt często, bo jest przy niej trochę pracy. Ja znalazłam jednak sposób na to, by zrobić ją wprost błyskawicznie. Najlepiej wychodzi mi to po weekendzie.

Jak weekend, to wiadomo, że gotuje się rosół. A z rosołu zostaje mięso i warzywa. Pierwsze zwykle zamieniam w farsz do pierogów, a drugie w... sałatkę jarzynową! Dorzucam do niej tylko jeszcze kilka prostych składników i sałatka jarzynowa jest już prawie gotowa. Oczywiście wszystkie składniki trzeba drobno pokroić i wymieszać z sosem. Ale to trwa dosłownie chwilę.

Dlaczego warto jeść warzywa z rosołu?

Wiele osób warzywa z rosołu traktuje, jako produkt uboczny. I rzeczywiście w garnku rosołu najważniejszy jest wywar. Jednak warzyw absolutnie nie powinniśmy marnować. Oczywiście są mniej wartościowe niż surowe czy krótko gotowane, jednak wciąż zawierają dużo błonnika, soli mineralnych i witamin, np. beta-karotenu. Co więcej, są pełne smaku, bo w wywarze przeniknęły smakiem mięsa i przypraw. Jeśli chcecie przeznaczyć je na sałatkę, wyjmijcie je z rosołu, gdy tylko zrobią się odpowiednio miękkie.

Jak zrobić ekspresową sałatkę jarzynową?

Do przygotowania ekspresowej sałatki jarzynowej używam nie tylko warzyw z rosołu, ale też gotowanych ziemniaków, które zostały mi z drugiego dania. Zwykle jest to 1-2 sztuki, a więc idealna ilość do mojej sałatki. Dorzucam też do nich kiszony ogórek, groszek i ewentualnie kukurydzę konserwową, jajko, cebulę i trochę majonezu. Sałatka smakuje wspaniale.

Przepis: Resztkowa sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu i z ziemniaków z drugiego dania

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
170 w każdej porcji

Składniki

  • 1-2 gotowane ziemniaki
  • 2 gotowane marchewki
  • 1 gotowana pietruszka
  • kawałek ugotowanego selera
  • 1/2 szklanki groszku z puszki
  • 2-3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 cebuli
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówUgotowane, wystudzone warzywa pokrój w małą kostkę. Groszek i kukurydzę osącz z zalewy. Ogórki kiszone, cebulę i obrane jajka pokrój w kostkę.
  2. Łączenie składnikówRozdrobnione składniki wymieszaj. Dodaj do nich majonez, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wskazówka: Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozcieńczyć odrobiną zalewy z groszku.

Sałatka jarzynowa w lżejszej wersji

Kaloryczność sałatki jarzynowej znacznie podnosi majonez. Jeśli więc chcecie ograniczyć w tej potrawie zawartość tłuszczu, wymieszajcie np. łyżkę majonezu z dwoma łyżkami jogurtu naturalnego. Sos wciąż będzie smaczny, jednak korzystniejszy dla sylwetki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...